Novi energetski certifikat i energetski pregled

12.10.2017.

Stupanjem na snagu Pravilnika o energetskom pregledu zgrada i energetskom certificiranju (NN 88/2017), od 30.9.2017. godine, počela je izrada novih energetskih certifikata koji od sada pokazuju dva energetska razreda. Jedan energetski razred je pokazatelj fizike zgrade i određuje se na temelju proračuna godišnje potrebne toplinske energije za grijanje, dok je drugi energetski razred pokazatelj kvalitete sustava grijanja i zagrijavanja potrošne tople vode i određuje se na temelju proračuna primarne energije. Kod nestambenih zgrada primarna energija uključuje i energiju za hlađenje i rasvjetu.

Također, Pravilnikom je uveden i novi sustav izdavanja energetskih certifikata koji bi trebao uvesti red na ovo tržište i spriječiti mogućnost izdavanja certifikata koji su neispravni i neprijavljeni na Ministarstvo.

Novi, "Informacijski sustav energetskih certifikata - IEC", onemogućuje izdavanje certifikata bez prijave na Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i bez izrade Izvješća o provedenom energetskom pregledu zgrade. U sustav se mogu prijaviti samo ovlaštene osobe za energetsko certificiranjanje i to putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) korištenjem vjerodajnice sigurnosne razine 3 (token banaka ili slično). 

Tvrtka nexTer inženjering d.o.o. pozdravlja uvođenje ovog sustava i primjenjuje ga od prvog dana stupanja na snagu novog Pravilnika. 

Možemo se pohvaliti da smo od uspostavljanja novog sustava (IEC) izdali desetak certifikata, a jedan od njih (prvi koji smo izdali) možete vidjeti niže u Dokumenti i preuzeti ga.

U slikama možete vidjeti kako izgleda novi sustav izdavanja i prijava na Ministarstvo.

Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem telefona, mail-a ili web upita, koji su dostupni na LINKU.